“Resim yapmayı çok seviyorum, en çok da Dora’nın resmini yapmayı,” diyor Nahed. O da belki sırt çantası ve maymunuyla dünyayı keşfe çıkan bu sevimli çizgi film kahramanı gibi olmak istiyor. Ama Dora’nın aksine, Nahed’in yeni dünyası ona bir hayli yabancı.
Ailesi, yaklaşık iki yıl önce ağabeyi Adnan’ın bacağına şarapnel isabet edip ciddi biçimde yaralanması üzerine 2015’te Halep’i terk etmiş. Nahed, ağabeyinin dondurma yemek için ısrarla dışarı çıkmak istediğini anımsıyor. Nahed patlamadan hemen önce ıslığa benzer bir ses duyduğunda, ağabeyi ise dış kapının önünde duruyormuş. “Patlama olduğunda dondurmasını yiyordu,” diye anlatıyor annesi tüm ailenin o günden beri yinelediği yürek burkan ayrıntıyı. Sinirden titreyen bir sesle ekliyor: “Dondurmasını bitiremedi ve bunun yerine ağır yaralandı.” Patlamanın ardından Adnan Halep’te dört ay boyunca tedavi görmüş ve üç başarısız ameliyat geçirmiş. 15 yaşındaki büyük oğlunun iyileşemediğini gören Hana, Halep’ten ayrılıp üç çocuğuyla birlikte Türkiye’ye kocasının yanına gitmeye karar vermiş. Kocası ise o ayrılmadan birkaç hafta önce Türkiye’nin yolunu tutarak iş aramaya koyulmuş.
Ankara’ya geldiklerinde akrabalarından Avrupa Birliği Suriye Bölgesel Yardım Fonu’nun (Madad) maddi katkısı ve SGDD ile UNICEF’in desteğiyle kurulan Merkezi duymuşlar. Geçen süre zarfında merkezin Adnan’a büyük yararı dokunmuş. Aileye Adnan’ın tedavi gördüğü hastanede idari işlerde yardımcı olması için bir tercüman sağlamış. Adnan, burada iki ameliyat daha geçirmiş. Ameliyatların ardından da merkez Adnan’ın yeniden yürümeye başlarken ihtiyaç duyacağı koltuk değnekleri temin etmiş.
Ülkelerinden ayrılmak çocuklar için hiç de kolay olmamış. “Okullarını, evlerini, oyuncaklarını hep orada bıraktılar,” diye anlatıyor annesi Hana. Merkezin ailelere yardımcı olduğu konulardan biri de bu. Burada çalışan sosyal hizmet görevlileri sadece çocukların fiziksel sağlıklarını takip etmekle kalmıyor, gerek çocuklara gerekse anneleri Hana’ya psiko-sosyal destek de veriyor. Bunun yanı sıra, merkez çocuklar için çeşitli eğitim etkinlikleri de düzenliyor. Bu da çok zor koşullarda yaşayan pek çok aile açısından bulunmaz bir nimet. Nahed’in ağabeyi Adnan’a çok değer verdiği her haliyle belli oluyor. O kadar ki ağabeyinin ameliyatı ve tedavisi ile ilgili sorular sorulduğunda bazen annesinden önce atılarak soruları yanıtlıyor. Adnan’ın yeniden yürüyebilmek için gösterdiği çaba Nahed için de ilham kaynağı olmuş. “Büyüyünce ne olmak istiyorsun” diye sorulduğunda “Doktor olup insanlara yardım etmek istiyorum” diye cevap veriyor. Merkezde yepyeni şeyler keşfederek o ilk adımını attı. Sırada da yeniden hayal etmeyi öğrenmek var.
*Kimliklerini korumak adına hikâyede adı geçen kişilerin isimleri değiştirilmiştir. Fotoğraf ailenin yazılı onayıyla kullanılmıştır.
###
Türkiye’deki Mülteciler için Avrupa Birliği Mali Yardım Programı Hakkında
Türkiye’deki Mültecilere için AB Mali Yardım Programı, AB’nin çeşitli finansal araçlarını ve üye devletlerin katkılarını, 1 milyar Euro hedefi olan tek bir esnek ve hızlı mekanizmada bir araya getirerek AB’nin Suriye krizine müdahalesini daha tutarlı, hızlı ve bütünlüklü olmasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Fonun başlıca kullanım amacı komşu ülkelerdeki Suriyeli mültecilerin uzun dönemli ihtiyaçlarını karşılamak ve ev sahibi toplumlar ile hükümetlerini desteklemektir.
UNICEF Hakkında
UNICEF her çalışmasında çocukların haklarını ve iyiliğini gözetmektedir. Ortaklarımızla birlikte 190’dan fazla ülkede ve bölgede yürüttüğümüz çalışmalarda bu taahhüdü pratik eyleme dönüştürüyoruz. Nerede olurlarsa olsunlar her çocuğun yararını gözeterek en zor koşullarda yaşayan ve toplumdan dışlanan çocuklara ulaşmak için özel bir çaba gösteriyoruz.
UNICEF ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için:
www.unicef.org
Bizi
Twitter ve
Facebook üzerinden takip edin.